Förberedlser inför Sri Lanka besöket den 21- 30 september 2012

Det var ett BRA tag sedan man skrev i blogg, därav lite nybörjare blev jag också, men det går nog över snart :-)
 
Nu har man fått program från CFD samt man har också fått flygbiljetter och hotel. Så nu blir det resan den 20 september till Colombo, Sri Lanka.
 
Jag har nu efter att ha haft många telefonsamtal och mail utväxkling fått med stöd från SPSM att ta med Åsa Helmersson som är bitr. rektor på Manilla skolan, även två teckenspråkstolkarna Camilla Eurenius och Andreas Persson.
 
Jag ska försöka ta många bilder och filminslag och redigera och skickar härifrån med hjälp av Wifi så att ni andra kan följa efter vad det som händer runt i Sri Lanka.
 
I detta fallet är det inte unik för oss döva som har mött och sett svåra svårigheter kring levnadssituation samt man har gjort ett efterforskningar visat sig att cirka 95 % lever under den så kallad FN millieniumskiftets målet 2015. I Sri Lanka har man satt upp ett gräns för en familj med 2 barn på cirka rubies 15 000 och för en döv familj med två barn brukar ligga på cirka rubies 5 000. Så det ligger mer än i fattigdom för de döva. Men det finns också en stark glädje och starkt döv identitet som jag ska visa under de dagarna jag filmar och tar bilder, så man ser att det här med interntaionella deafs day är en viktigt datum för de flesta döva. I år är det söndagen den 23 september.
 
Men kanske ni läser det här och tänker: Va, är det bara den 23 september vi ska vara på platsen och de övriga på solstolen? Närå det är det inte... Vi har fått ett preliminär program som kommer att se ut så här:
 
Avreser från Sverige den 20 september, landar den 21 september kl 03,25 Sri Lanka tid ( Svensk tid är då 23,45)
 
21 sept.kl 10.00 ( 06.30 svensk tid därav blir det en riktigt rivjärn på första dagen så att säga! )
Träff med en grupp och diskuterar kring yrkesutbildning och dövas rättigheter  med utbildning samt också föreläser om fördel med tvåspråklig i dövskolan (Åsa föreläser då om "språkbad" dvs. att vara delaktig på teckenspråksmiljön)
 
22 sept. Träff med styrelsen från kvinno organisation ( Nyvalda styrelsens medlemmar)
 
23 sept. Internationella deafs day, där kommer man att demonsterar för dövas rättigheter i utbildning för döva barn dvs. rätten till att få utbildning på teckenspråk
 
24  sept (reservdag)
 
25 sept. Besöker en dövskolan i Ratmalana eller Moratuwa
 
26 sept. Träff med socialminister
 
27 sept Besöker Kandy dövförening
 
28 sept Träff med en arbetsgrupp som arbetar med förberedelser inför för teckenspråkslag för dövutbildning.
 
29 sept Träff med dövföreningarna och informerar om Shia Projekt, SDR tillsammans med CFD.
 
Hemma i Sverige den 30 sept.
 
 
Det här program blir det fullspäckad, därav kommer jag att skicka en mängd bilder och film även korta skrivelser så att ni får följa upp vad det som händer!  Häng med ni vetja!
 
 
 
 

RSS 2.0