Summering av dagarna

Ja det var det intensivt av de dagarna! Puh måste jag säga! Först besökte vi dövskolan i Sarajevo, genomgick med rektorn, därefter tittade lite runt o det var intressant! Sen därefter på kvällen kom många ordförande och generalsekreterare för lokala dövföreningarna. Efter att ha genomgått under helgen har vi nu förstått att det finns många frågor som måste lösa under kommande åren... Idag har vi besökt Sarajevo dövförening, därefter suttit tillsammans med SGN BiH ( Dövförbundet, Bosnien i Hercegovina) och genomgått intensivt samt många frågor blev lösta... I dessa kommer vi att fortsätta arbeta fram med ett underlag i Sverige. Däremot har det varit otrolig fin stämning, träffat många lokala döv medlemmar tagit en lång promenad o sett lite av Sarajevo... EN vacker stan måste jag medge.. Nu åker vi hem till kyliga Sverige!

Sarajevo Dag 1

Igår gick resan bra, kom fram till Sarajevo med ca 33 graders värme! Men skönt var det! Mötte Bosnien-hercegovina ordförande Nebojsa och fick en "lift" till hotell med Rv och två tolkar. Efter att ha suttit och diskuterat igenom helgens program gick vi ut för att äta tillsammans och den var en god middag. Det var en bröd med typ gräddfil och små små rullad köttfärs... Drack Yoghurt. Efteråt gick vi på en rundan och åkte hem med spårvagn som var fullpackad så man fick stå i minst 20 minuter... Men det gick bra iaf.. NU idag på morgonen träffas vi för finjusteringar innan vi åker iväg och träffar dövrektorn här i Sarajevo, informerar vad vi ha här i Sverige och hur vi samarbetar med Bosnien dövförbundet i samband med SHIA samarbetet. Ser framemot detta nu!

Förbredelser inför Bosnien-Hercegovina

Nu har man suttit framför datorn i några timmar, förberedd mig inför träffen med politikerna i Sarajevo nu på fredag. Ragnar Veer som är ordf. i Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) har också förberedd sig.. Så vi får se hur det utvecklar sig i Bosnien-hercegovina för det är ganska tufft att vara döv i den landet. Ca 50-70 % döva som är arbetslösa Därav utbildning de som har idag är inte "anpassad" för dagens arbetsmarknad och när det gäller fria marknad så krävs det att man har en god kunskap liksom en bra nätverks kontakt, där finns inte många teckenspråks tolkarna, även teckenspråk är erkänd i Bosnien återstår mycket arbetet bland annat döv skolor, teckenspråks utbildning för föräldrarna även för tolkarna måste starta snarast. Där kommer SDR med SHIA som stöd för Bosnien att påbörja sin långa arbetet för att nå målet. Men vi åker ner nu imorgon och sen får vi se hur det utvecklar sig på fredagen samt träffar Bosnien Hercegovina döv förbunds styrelsen även lokala dövföreningarnas styrelsemedlemmar över helgen och går igenom vad man ska arbeta tillsammans får att nå målet, dvs. Att nå målet med god utbildning för döva, låg arbetslös för döva osv... Jäpp nu får man kävla upp ärmarna!

5 September 2011

Idag fyllde min bonusson Simon 16 år. Har har gett sina önskemål om kvällens middag. Det blir spännande att se om han klarar av detta bland annat 10 st Creme Fraishe?! Närå det blir nog bara 1... Just nu förbereder jag mig inför Bosnien resan med teckenspråksmaterial som jag ska presentera för Bosnien Döv förbunds styrelsemedlemmar liksom lokala dövföreningarnas styrelsemedlemmar samt vi ska visa hur vår organisation (SDR) ser ut med stab, föreningar/länsförbund, SDR gåvan osv. Så de kan också visa hur deras ser ut och vad man kan arbeta utifrån detta. Samt det kommer en information kring FN-konventioner för funktionsnedsättningar Det som är intressant med det här träffen är att det finns tre olika folketniska grupper och om det var i hörandes omgivningen är det väldigt SVÅRT att komma överens men det här är döv gruppen och de har otrolig lätt att samarbeta med varandra! Det kan vara så att de ser inte som etnisk utan ser som "DÖV-identitet"? Jag ska försöka filma och ta bilder liksom lägga in här på bloggen under helgen. Men nu är det dags att gå till personalrum o ta en god lunch ;-)

RSS 2.0