Sri Lanka dag 3-6

Har inte hunnit skriva ner på intensiva dagarna eftersom det har varit full fart hela tiden samt måste reflekterar över olika situatuioner i Sri Lanka speciellt inom handikappfrågor. Under lördagen och söndagen träffade vi DOJF (Motsvarande HSO), där gick de igenom  ett rapport kring åren 2007-2009.  Där uppstod både positiva och negativa som verkligen var nyttig att diskuteras igenom tillsammans. Träffen var på Wadduska. 
Måndagen den 9 november träffade jag tillsammans med Sven Arnehed som är Asien samordnare för SHIA och givetvis svenska teckenspråksttolkarna CDF (Sri Lanka Central Deaf of federation) ordförande, förbundssekreterare och kassör tillsammans med ungdomsförbundets ordförande,Sri lanka kvinnlig ordförande samt träffade materialansvarige, förbundsekreterare samt 5 st från provision. De berättade om sina roller i Sri Lanka samt hur situationer fungerade.
Vad jag förstod av det hela så har de har gjort väldigt mycket under de sista tiden, däremot kommer det att hända också mycket i framöver som nu börjar se lite ljust ut kring teckenspråksställning, föreslagen är framtagen i statskontoret och parlament kommer förmodligen att anta den.
Däremot finns också många punkter som  både statskontoret och CDF som sitter igenom och försöker hitta en form av  vem som ska ansvarar för bland annat t ex. teckensråksmaterial, undervisning från förskolan till grundskolan, utbildning för föräldrar, tolkutbildning, bildande av lingvistiska insitution osv...
Ett väldigt stort steg kommer att ske i Sri Lanka skulle jag tro samt SDR kommer att stå i bakgrund stötta till att CDF blir mer framgångsrikt självständigt i viktiga frågor tillsammans med partier i parlamentet som bryr sig om döva i Sri Lanka samt CDF ska bli mer medvetande kring FN konventioner... 
Det är en spännande utmaning...  Bilden som föreställer är en träff under måndagen.
Min summeringen av det här dagarna har varit både mycket intensiva och lärorikt samt man har börjat förstå hur det är att leva i Sri Lanka... Verkligen TUFFT!!  Men ser nu på en god samarbetet under de närmaste 3 åren framöver.

Dag 2 Sri Lanka

Har idag varit på möte med CDF (Sri Lanka Central Deaf of Federation) och det var en mycket bra möte, ska träffas igen nu på måndag på deras nya kontor.  Var också ute på stan under eftermiddagen och såg en massa konstigheter... Men kul var det! Sen på kvällen var vi ute på restaurang o åt en himla god middag, plötslig kom servitör o pekade oss på stranden, vi gick dit o såg havssköldpaddan som höll på att föda ägg... (Se bilden!) Det är inte ofta man ser det här situationen och servitör berättade att han har jobbat många år och det är första gången han ser sådana händelsen.. Kul! Dag 3 blir träff med Dojf och berätar mer sen!

OBS Bilden är lite mörk.. men kan se sköldpaddan som lägger ägg just nu och där får man INTE plocka eller knäcka för det leder till hårda fängelsestraff... Spännande kväll det här!


Sri Lanka dag 1

Hej!

Har nu äntligen kommit fram efter ca 15 timmars resan (PUH!)

Och tagit en liten tupplur här på förmiddagen lokaltid 08.00- 12.30 ( OBS! Svensk tid är då 02.30- 07.00) Dvs 4 1/2 timmars mellan Sverige o Sri Lanka.

Har tagit en god lunch, tog en promenad och köpte några flaskor vatten och frukter. Genomgått också en träff med Sri Lanka Samordnare Asanga. Därefter träffade vi två delegationer som ska vara med på möte imorgon.

Men på vägen hem såg vi en skylt som jag vill lägga ut på nätet...





Rapporterar mer sen...

/Affe

RSS 2.0