Cochabamba och Santa Cruz

Söndagen gick till med att utvärdera lördagens gruppens arbetet och det blev en lyckad avslutning med nya punkter som alla var eniga, speciell döva gruppen som nu idag ser framemot bland annat att förbättra nätverks kontakter i "korridorer" eftersom de flesta har redan tagit ett beslut innan man möter på plats och döva ofta missar de viktiga informationer så det blir ett ändring fr o m nu... :-)

Sen flög vi vidare till Santa Cruz och träffade Andreas Klob som har arbetat med dövskolan för döva samt den är finansierad med hjälp av Tyskland LION och han som själv är döv. Det blev en trevlig middag. (Men varm var det! :-) )

Måndagen gick ut på två olika döv skolor, det visade sig att de nu börjar använda bilingualism fast det är en del väg kvar, men det börjar hända något!
Nunnan på en dövskolan samt en rektor på annan skolan och de två säger samma sak:

Bilingualism har bidragit till att eleverna har fått ett ökad kunskap samt är mer medvetna liksom resultat har höjt mycket om man jämför med för bara 5 år sedan!

Första bild, en stor glädje av eleverna som vill bli fotograferad av Gull-Britt Lindahl. (Skolan är finaniserad av mission)

 

 
Andra bilden som är tagen från lite äldre från första dövskolan.
 
 
Tredje bilden, den är tagen från andra dövskolan som är stödfinaniserad av Santa Cruz kommun där vi gick igenom med rektorn från dövskolan, där hon informerade om elvernas resultaltet. Samt efterlyste också om ett stöd till elevernas situation, där har de ganska svårt nu. Brist på papper, pennor och utskrivare, gärna symaskiner för att kunna sälja saker inför julen så att de klarar det på stödet lite bättre.
 
 
 
I ett klassrum med två olika klasser.. En klass mot Öster och en klass mot väster...
Jobbigt eller?
 
Till sist samlades vi alla på en bild, en klass som bestod av 17-18 åringar
 
 


Imorgon blir det ett nytt möte med LBS och då ska vi gå igenom projekts ansökan.


21 oktober, 2:e dagen av landskonfens

Idag hade vi ytterligare konferens, det var mycket diskussioner kring organisation, demokratiska process osv.
 
Under eftermiddagen hade vi en arbetsgrupp och det bestod av döva bolivianerna även svenskar UTAN att använda tolk! ( skrivtolk med en tolk ) Vid vissa stunder var vi tvungen att använda tolk för att få en klarhet av ord eller innehåll, detta stunder var det maximalt 5 minuter av nästan 4 timmars arbetet.. Imponerad! :-)
 
Det visade sig också att många av de var inte mer dövmedvetna utan var mer en viss osäkerhet på hur man ska hantera situation, kunna visa sig att vara stolt över att vara döv osv.
 
Det finns mkt att arbeta med detta, men man är på ett bra bit till målet.
 
Under kvällen efter avslutad middag som var mycket trevlig och socialt, gick flesta till sina rum för många är trötta.
 
Det gjorde jag också, loggade in på facebook, där fick jag syn på meddelande och klickade mig mig fra, skrattade lite sen när jag såg bilden... Detta var en tufft period för flesta, men efter att ha kört premiär för flera hurndra personer, kände vi oss starkare, var då mer dövmedvetna och kunde utföra saker som alla andra...
 
Det blev en bra grund för oss alla... Tänkte nu på Bolivianerna... Det tar sin tid, men när man når målet steg för steg så blir det också bra för alla andra.
Vill nämna att denna bild var tagen på Nerkies Allehanda eller Örebro Kurien, (Ser ingen av vad för typ av tidning) Och detta var tagen under år 1982 om jag minns rätt! :-)
 
 
Ha en trevlig kväll/ Dag!
 
 
 
 
 

Dag 18-19

Har rest från Washington cd till Miami o träffade TSP tolk, därefter åkte vi ner till La Paz... Där visade sig att TSk Tolk fick inte väskan heller, genomgick med tjänstekvinnan,  då upplevde vi obehaglig med yrsel eftersom vi landade på drygt 4 000 möh så det var extra skönt att komma fram till  OchabamOchabamba tolk kräktes,, men hon var inte ensam! fick syn på en som steg av och kräktes oxå.... höjdskillnad är orsaken!
 
Efter hotel o ett par timmars vilande åkte vi till förmöte som visade sig var ett lärorikt upplevelse om olika projekt här i Bolivia under alla åren :) 
 
idag den 19 okt, så det har visat två olika området 1) det har visat stora konflikter enligt utredare och enligt representant från regeringen säger att det INTE har varit några konflikter utan har flutit på... Vem ska man tro på? Debatt imorrn blir intressant! 
 
2) organisationer inkl mig som sdr har berättat om bland annat två språklig, TSP grunder osv... 
 
Kvällen var en god middag o en del skratt oxå
 
Ni som kanske undrar över min resväskan så den har idag landat i Washington dc kl 14,05...
Efter att ha pratat med de via tolk så den skickas vidare till Santa Cruz o har nu levat utan nu i 6 dagar.. Hum..
 
Det måste vara ett rekord för min delen...
 
imorgon blir det ganska tufft så jag lägger mig nu o här är kl 22,35 
 
go natt
 
 

Besök i Gallaudet Washington & Resväska

Hej på er som läser o följer blogg... Är ledsen att jag inte har lyckats uppfylla mitt löfte angående Sri Lanka men ska lägga in bilderna snart när jag kan det här iPad:) dessutom ni kan se i ww.sdr.org där jag berättar en reserapport.
 
Nu har jag varit på Gallaudet och blivit intervjuat även besökt biblioteket o varit inne i affären samt blev också tillfrågad om att vara med ocundervisa eleverna med klassifikator (Tack vare utbildning och tack vare Ronny i Örebro som envisades med Lars Wallins bok kring klassifikator)  kunde jag beskriva, insåg att amerikanska rörelse även ansiktgrammatik är ungefärlig densamma förutom själva handform som var lite olika...
 
Anledning till besöket är att jag ska samla in all material och sen gå igenom med Bolivia Teckenspråks materialgrupp :) 
 
Det enda som jag är irriterad över är resväskan inte hann med flyget från London till Washington... Nu har det gått tre (3!!)dagar och har handlat nya kläder även köp en ny ryggsäck för gamla gick sönder...
Receptionen på hotel harvarit vänliga men det finns bekymmer hos Dulles airport... Nämligen i eftermiddag lyfter jag från R Ronald airport... Hinner väskan hänga med? Berättar mer om resväskan o innehåll!
 
 
Ha en fortsatt bra dag ni allesammans!
 

RSS 2.0