Sri Lanka dag 3-6

Har inte hunnit skriva ner på intensiva dagarna eftersom det har varit full fart hela tiden samt måste reflekterar över olika situatuioner i Sri Lanka speciellt inom handikappfrågor. Under lördagen och söndagen träffade vi DOJF (Motsvarande HSO), där gick de igenom  ett rapport kring åren 2007-2009.  Där uppstod både positiva och negativa som verkligen var nyttig att diskuteras igenom tillsammans. Träffen var på Wadduska. 
Måndagen den 9 november träffade jag tillsammans med Sven Arnehed som är Asien samordnare för SHIA och givetvis svenska teckenspråksttolkarna CDF (Sri Lanka Central Deaf of federation) ordförande, förbundssekreterare och kassör tillsammans med ungdomsförbundets ordförande,Sri lanka kvinnlig ordförande samt träffade materialansvarige, förbundsekreterare samt 5 st från provision. De berättade om sina roller i Sri Lanka samt hur situationer fungerade.
Vad jag förstod av det hela så har de har gjort väldigt mycket under de sista tiden, däremot kommer det att hända också mycket i framöver som nu börjar se lite ljust ut kring teckenspråksställning, föreslagen är framtagen i statskontoret och parlament kommer förmodligen att anta den.
Däremot finns också många punkter som  både statskontoret och CDF som sitter igenom och försöker hitta en form av  vem som ska ansvarar för bland annat t ex. teckensråksmaterial, undervisning från förskolan till grundskolan, utbildning för föräldrar, tolkutbildning, bildande av lingvistiska insitution osv...
Ett väldigt stort steg kommer att ske i Sri Lanka skulle jag tro samt SDR kommer att stå i bakgrund stötta till att CDF blir mer framgångsrikt självständigt i viktiga frågor tillsammans med partier i parlamentet som bryr sig om döva i Sri Lanka samt CDF ska bli mer medvetande kring FN konventioner... 
Det är en spännande utmaning...  Bilden som föreställer är en träff under måndagen.
Min summeringen av det här dagarna har varit både mycket intensiva och lärorikt samt man har börjat förstå hur det är att leva i Sri Lanka... Verkligen TUFFT!!  Men ser nu på en god samarbetet under de närmaste 3 åren framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0